Skip to main content

Concursaren 293 obres

16 països representats

En tot relat hi ha una frase que trasbalsa del subconscient al conscient el despertar d’una idea.

La creació literària és un acte de bolcat de l’ànima, és l’exposició de sentiments, emocions, dubtes i certeses, des del punt de vista de qui escriu a través de la paraula, obligant el lector ...

En tot relat hi ha una frase que trasbalsa del subconscient al conscient el despertar d’una idea.

La creació literària és un acte de bolcat de l’ànima, és l’exposició de sentiments, emocions, dubtes i certeses, des del punt de vista de qui escriu a través de la paraula, obligant el lector a activar la seua imaginació per a desxifrar i interpretar les idees i emocions transcrites.

El mestratge creador arriba en el moment en el qual qui crea és capaç de moure alguna cosa a l’interior de qui llig, ja siga sorpresa, emoció, empatia, i una infinitat d’emocions i pensaments que brollen amb la lectura.
Per a arribar a aquest estatus literari, qui crea, ha de dedicar moltes hores per a estructurar la seua creació, trobar la paraula exacta en el moment just dins del discurs narratiu. Ha de ser conscient i conéixer el moment històric de la seua creació per a reflectir no sols la seua perspectiva, la seua personalitat, sinó també com la societat del moment percep i interpreta les coses.

Els premis literaris, com el que ens ocupa, són una bona alternativa per a posar en pràctica la nostra faceta més creadora i donar-la a conéixer compartint les nostres històries. Són una bona manera de testar el nostre estil narratiu, sense caure en la creença que si no guanyem el premi, manca de qualitat la nostra creació. Cal pensar que, en concórrer en una competició, com són els premis literaris, i en els quals només i únicament hi ha un premiat, pel procés de selecció mateix, moltes creacions es queden pel camí sense que això signifique que no tinguen qualitat.

L’Ajuntament de Montserrat, es va plantejar la creació d’aquest projecte cultural des del vessant de la participació més ampli i democràtic possible per donar cabuda a tota aquella persona que desitgeés iniciar el camí, ja fora de forma professional o per afició, cap a l’escriptura.

En aquesta edició recopilatòria de les creacions premiades i finalistes del VI Certamen Literari de Montserrat, com en edicions anteriors, les il·lustracions que les acompanyen estan realitzades per l’alumnat de l’IES Alcalans, en un intent de compartir, d’ampliar el caràcter participatiu del projecte del Certamen.

Ara sols resta que inicieu el vostre viatge a través de la lectura dels relats que el jurat de la VI edició del Certamen Literari de Montserrat, tingué a bé premiar i seleccionar per a formar part d’aquesta mostra creativa.

Àngels Jiménez Jiménez
Gestora cultural

Vídeo de l’acte de lliurament dels premis

Obres premiades

Relat curt en valencià

Sobre sorpresa
Mercè Climent Paià

Relat curt en castellà

El hecho o cuando los grillos cantan en otoño
Juan Carlos Pérez López

Quadern de viatge

Cuaderno de vacaciones
José Vicente Alonso

Microrelat

Aplauso frustrado
Sandra Monteverde Ghuisolfi